Amsterdam Oersoep

  • Titel
    • Amsterdam Oersoep (2016)
  • Kunstenaars
    • Arno Coenen, Iris Roskam, Hans van Bentem
  • PR en coördinatie
    • Arttenders
  • In opdracht van
    • Arno Coenen, Iris Roskam, Hans van Bentem
  • In samenwerking met
    • No Dutch, No Glory
  • Locatie
    • Damrak, Amsterdam

Naast de prachtige Dam, de kerken en de Wallen heeft het centrum van Amsterdam nu een nieuwe blikvanger: 'Amsterdam Oersoep'. Deze sierlijke passage tussen Damrak en de winkelstraat Nieuwendijk eert de culturele, diverse en tolerante houding van de stad. Het wordt ongetwijfeld de nieuwe beste selfie-spot van de Nederlandse hoofdstad! Arttenders heeft zich ingezet voor de coördinatie en PR van deze prachtige creatie.
De kunstenaars over hun werk: "Dit werk is een reis door de geschiedenis van Amsterdam, haar belangrijkste slagaders, de grachten. Het is een publiekstrekker, die een moment in de tijd bevriest dankzij het uitgebreide vakmanschap en de rijke materialen."

Amsterdam Oersoep


Amsterdam Oersoep
Photo credit: Frank Hanswijk
Image
Photo credit: Lorem Ipsum Dolor

Amsterdam Oersoep

Amsterdam Oersoep (2016) is een eerbetoon aan de Amsterdamse grachten. Kunstenaars van dit kunstwerk zijn onder andere Arno Coenen en Iris Roskam (bekend van het plafond Horn of Plenty in de Markthal Rotterdam), en Hans van Bentem (bekend van zijn beroemde kroonluchters uit de campagnes van Viktor & Rolf en Madonna).

Amsterdam Oersoep toont 450 m2 glasmozaïek met voorstellingen van alles wat het unieke karakter van Amsterdam bepaalt. Zo heeft de vloer geplaveid met traditioneel Italiaans Terrazzo een patroon dat lijkt op archeologische opgravingen. Daarnaast tonen de immens grote vergulde en gegraveerde spiegels een verhaal over water, leven en dood.

De verlichting wordt verzorgd door in totaal zeven kroonluchters. Deze unieke kroonluchters zijn gemaakt van gerecyclede fietsonderdelen, zoals versnellingen, koplampen en sturen. Ze verwijzen naar het sediment in de Amsterdamse grachten en de Nederlandse fietstraditie. Verder zijn er veertien driedimensionale glas-in-loodlampen geïnstalleerd. Deze ornamenten zijn onder meer geïnspireerd op klassieke portaallampen, die nog steeds zichtbaar zijn bij de ingangen van Amsterdamse grachtenpanden. Tot slot biedt een prachtig bewerkte bronzen fontein de bezoekers een kostbaar Amsterdams gedoogelixer om mee naar huis te nemen en van te nippen wanneer dat nodig is.

No Dutch No GLory

Arttenders werkte samen met Guy Trigallez en Ruben Duipmans en hun team van No Dutch No Glory om het openbare kunstwerk op film vast te leggen. Amsterdam Oersoep is nu voor iedereen te beleven!

In het nieuws

Faye Ellen en Siobhan Burger waren vanaf het begin betrokken bij de coördinatie van dit driejarige project. Door het opzetten van een breed gecommuniceerde PR-strategie zorgde Arttenders ervoor dat Amsterdam Oersoep ruime aandacht kreeg van de internationale en nationale kunstpers.

We zijn er trots op dat we op BoredPanda, Art Newspaper Russia en nog veel meer te zien zijn geweest!

Alle communicatie verliep in nauwe samenwerking met de communicatieafdeling van Bouwinvest en persbureau Urban Solutions (verantwoordelijk voor de totale pers). Arttenders beheerde het kunst- en architectuurgerichte perscontact.

over de kunstenaars

Arno&Iris

Arno Coenen (1972) en Iris Roskam (1976) staan bekend om hun unieke kijk op de wereld van de beeldende kunst en hun baanbrekende benadering van het toepassen van kunst buiten de bestaande conventies om. Zij staan bekend om hun beeldtaal die decoratieve, commerciële en populaire iconografie combineert met kunsthistorische verwijzingen. Het Rijksmuseum Amsterdam kocht hun kunstwerk 'Oud-West, Thuis Best' en noemde het een van de meest relevante Nederlandse kunstwerken over de hedendaagse samenleving. Meer recentelijk voltooiden zij hun kunstwerk 'Horn of Plenty' dat te zien is in de binnengevel van de Markthal Rotterdam. Dit kunstwerk ging viral en is nog steeds onderwerp van gesprek in de internationale media als het over Nederland en Rotterdam in het bijzonder gaat. Dit is kunst versie 2.0, een meeslepende ervaring die inspireert en verrast op een ander niveau dan normaal gesproken van de beeldende kunst wordt verwacht.

Hans van Bentem

Hans van Bentem (1965) is geboren in Den Haag en woont momenteel in Amsterdam. Van Bentems doorgaans reusachtige sculpturen van keramiek, glas en andere materialen hebben een uniek vermogen om onze verbeelding te prikkelen. Hun rijke visuele vocabulaire is evenzeer het resultaat van de fascinatie van de kunstenaar voor populaire cultuurvormen als stripverhalen en science fiction als van zijn belangstelling voor ons eigen Europese verleden en voor exotische culturen. Dat laatste uit zich bijvoorbeeld in zijn materiaalgebruik en technieken: voor de uitvoering van zijn beelden in porselein, glas en hout maakt hij gebruik van de eeuwenoude vaardigheden van ambachtslieden in China, Tsjechië en Senegal.

Dit project werd genomineerd voor de MIPIM Award 2017 in de categorie 'Best Urban Regeneration' en de NRW Marketing Award 2017.


Amsterdam Oersoep
Amsterdam Oersoep