arttenders.com/theshapeofrotterdam
THE SPARK: Nieuwe beleving in de tunnel aan de Boompjeskade in Rotterdam,
als startpunt van de bredere gebiedsontwikkeling ‘Rondje Bruggen’.
Call for interest
In het kader van onze strategie The Shape of Rotterdam heeft de gemeente Rotterdam Arttenders opdracht gegeven om een beleving te creëren in de tunnel aan de Boompjeskade in Rotterdam. Deze verandering moet een inspirerende start geven aan de grotere gebiedsontwikkeling ‘Rondje Bruggen’, die de komende vijf jaar de ontwikkeling en vernatuurlijking van het gebied rondom de route Erasmusbrug-Willemsbrug-Hef-Erasmusbrug beoogt.
In het hart van Rotterdam, waar de dynamiek van stad en water samenkomt, schuilt een tunnel aan de Boompjeskade. Voor velen slechts een doorgang, maar voor ons een inspirerende ruimte vol mogelijkheden. De huidige tunnel is op dit moment een onaangename plek, maar dient een inspirerende beleving te worden voor bezoekers, passend binnen de kernwaarden van de gebiedsontwikkeling en de lokale waarden. Deze sprankelende beleving zal de toekomstige transformatie van het bredere gebied zichtbaar maken.
We zoeken een kunstenaar en/of maker die de kans wil grijpen om een beleving te bedenken voor de tunnel aan de Boompjeskade, in nauwe samenwerking met het ontwerpteam. Het idee zal verwerkt worden in het totaalontwerp en uiteindelijk permanent worden geïmplementeerd in de openbare ruimte.
Centraal in dit project staat co-creatie. Er is inmiddels door Arttenders al een voorverkenningsfase doorlopen, waarin participatie, in de vorm van co-creatie met de lokale betrokkenen, inzichten in de lokale waarden heeft opgeleverd. Hierover kun je meer lezen op onze projectpagina. De opgehaalde wensen en belangen moeten worden meegenomen in het ontwerp.
In oriënterende gesprekken met diverse domeinen van gemeente Rotterdam zijn diverse inzichten opgehaald. Hieruit kwam naar voren dat veiligheid en verlichting cruciaal zijn, vooral 's nachts, terwijl de tunnel aantrekkelijker en levendiger moet worden. Er is de wens voor minder autoverkeer, al moet eventueel uitgezonderde doorgang door auto’s wel mogelijk blijven. De focus moet meer liggen op voetgangers en recreatieve fietsers. Uitdagingen zijn er in de vorm van een duidelijke scheiding tussen voetgangers- en fietsersgebieden en de aanpak van dode hoeken. De tunnel moet aantrekkelijker, fleuriger en vrolijker worden, die de potentie van de mooie en unieke plek benut. In de beleving kan de lokale historie, bestaande uit drie lagen, als verhaal inspireren: Allereerst was er in de jaren '70 een tweede (spoor)brug, nu nog subtiel zichtbaar door een poot in het water en de boog van de brug gezien vanaf de overkant. Daarnaast diende de tunnel als aankomstpunt voor vele immigranten, wat een diverse culturele samensmelting teweegbracht. Verder was de tunnel cruciaal voor het bruisende nachtleven bij Waterfront en voor de Rotterdamse muziekgeschiedenis. Het was een ontmoetingsplek voor jeugd- en tegenculturen. Daarnaast kan de tunnel een verbinding tussen land en water symboliseren en kan de bestaande graffiti omarmt worden.
Vanuit de workshop ‘Van Waarden Naar Programma’ is met diverse lokale betrokkenen een waardenkader opgesteld waaraan gedurende het gehele ontwerpproces getoetst zal worden. De volgende waarden kwamen daarin naar voren als belangrijk om in de tunnel te behouden of toe te voegen.
Rauw: Het is belangrijk om de rauwe identiteit van de tunnel te behouden. De onbewerkte esthetiek weerspiegelt het karakter van Rotterdam en zorgt ervoor dat de stad echt zichzelf kan blijven.
Verrassend: De tunnel moet een dynamische en bruisende plek worden die contrasteert met de omgeving. Het doel is om een beleving te creëren die langdurig aantrekkelijk blijft.
Historie: Deze plek biedt de mogelijkheid om meer te vertellen over de rijke geschiedenis van de omgeving. In deze beleving wordt de verbinding gezocht met deze historie.
Aantrekkelijk: De tunnel wordt ontwikkeld tot een aangename passage, een verborgen parel tussen de iconen van de stad. Het ontwerp moet de tunnel aantrekkelijk houden door zijn eigen unieke kwaliteiten.
Leefbaar: Op dit moment is de tunnel voor sommige groepen onvriendelijk of onaangenaam. Door rekening te houden met hun wensen en behoeften in het ontwerp, kunnen we ervoor zorgen dat de tunnel voor veel mensen een fijne plek wordt.
Toegankelijk: Om de tunnel inclusiever te maken, moet de toegang veilig en gemakkelijk zijn voor alle doelgroepen. Zo wordt ervoor gezorgd dat de tunnel breed toegankelijk is.
Beleving: De tunnel kan een unieke ervaring bieden met interactieve en audiovisuele elementen, terwijl de oorspronkelijke waarden en kenmerken van de omgeving behouden blijven.
Veilig: Er moet zowel aan verkeersveiligheid als aan het gevoel van veiligheid worden gewerkt. Beter aangegeven routes kunnen de verkeersveiligheid verbeteren, terwijl verlichting bijdraagt aan de sociale veiligheid.
Als onderdeel van het ontwerpteam van Arttenders ontwerp je een ruimtelijke beleving in de tunnel. Wij schetsen hiervoor de creatieve, strategische en functionele kaders, jij voegt een beeldtaal, storytelling of betekenis toe en op basis daarvan ontwerpen we vervolgens samen het geheel.
Omdat we dit najaar nog tot realisatie over willen gaan, heeft dit project een hele korte doorlooptijd. Daarom is het belangrijk dat je na de bekendmaking van de uitslag direct beschikbaar bent voor de kickoff en het daarop volgende ontwerptraject. De data en tijden hiervan zijn aangegeven onder het kopje planning.
9-21 juli 2024: Call for Interest open voor aanmeldingen
24 juli 2024: Uitslag selectie
26 juli 2024 09:00-11:00 uur: Kick-off ontwerptraject
(aanwezigheid van geselecteerde kunstenaar op dit moment is vereist)
26 juli-27 september: Looptijd ontwerptraject
Via onderstaande Typeform kun je je aanmelden. Wij stellen vragen over jezelf, jouw relatie tot Rotterdam en jouw motivatie om toe te treden tot het ontwerpteam! Daarnaast heb je de mogelijkheid om relevant werk uit jouw portfolio toe te voegen als referentiemateriaal.
Een geïnformeerde jury buigt zich over de ingezonden portfolio's en selecteert één of meerdere makers die samen met Arttenders de opdracht vorm gaan geven. Uiterlijk 24 juli hoor jij of jij bent geselecteerd om een deel te worden van het ontwerpteam.
Het honorarium voor het conceptontwerp bedraagt € 1.500.