
de Gruizenstraat
- Titel
- De Gruizenstraat
- Ontwerp
- Arttenders
- Opdrachtgever
- Gemeente Sittard-Geleen
- Soort project
- Ruimtelijk ontwerp
- Locatie
- Sittard-Geleen


ontwerpend onderzoek
Arttenders werkt met een ontwerpend onderzoekmethode waar we vanuit een brede invalshoek steeds verder inzoomen op de programmering en ontwerp van de straat. Het proces begint met uitgebreid desktopresearch om meer te weten te komen over onder andere de geschiedenis van Sittard-Geleen. Mede omdat Sittard een rijke historie met mythes en legendes kent. Daarnaast zijn in deze fase de beleidsstukken en visies van de gemeente goed doorgenomen, zodat de verschillende focus punten vanuit de gemeente meegenomen kunnen worden in het uiteindelijke ontwerp.
Vanuit dit onderzoek maakt Arttenders de co-creatie sessies op maat voor jongeren, bewoners, stakeholders, de gemeente en ondernemers uit Sittard. In deze sessies wordt er voor verschillende betrokkenen een passende manier gevonden om input op te halen voor deze plek en al een eerste aanzet te doen voor een ontwerp. Met de waardevolle informatie en ontwerpvoorstellen uit die sessies kan de ontwerpfase van start.

Betrokken partijen
Voor dit project zijn verschillende partijen aangehaakt in diverse co-creatie sessies. Zo zijn er verschillende beleidsdomeinen betrokken in het proces. Ook de ondernemers rondom de Gruizenstraat en de bewoners en gebruikers van de straat zijn uitgenodigd te participeren.
Vanuit de gemeente is het van belang dat de jongeren uit Sittard-Geleen mee worden genomen in het ontwerpproces. Hiervoor zijn de jongeren van de Breakfast Club aangehaakt. Dit is een club jongeren die zich bezighoudt van creatievelingen vanuit verschillende disciplines uit de omgeving. Uit het ontwerpend onderzoek bleek dat er meerwaarde was voor het aanhaken van nog meer jongeren in het proces. Daarvoor worden de studenten van de Hogeschool Zuyd (Communication and Multimedia Design) betrokken. Zij hebben al ervaring met ontwerpen voor toepassingen in de ruimte. Hiermee krijgen we goede creatieve input voor het ontwerp en leren de jongeren hoe een dergelijk proces er in de praktijk uit ziet. Hiernaast worden ook de jongerenadviesraad JONGK en middelbare scholieren aangehaakt in het proces. Zo dat vanuit verschillende perspectieven van jongeren input kan worden meegenomen in ons verdere proces.
Co-creëren met Sittard
Oriënterende GESPREKKEN


VAN WAARDEn NAAR PROGRAMMA SESSIE
In deze sessie zijn ondernemers, betrokkenen en verschillende domeinen vanuit de gemeente samengekomen om na te denken over de waarden die zij belangrijk vinden voor de Gruizenstraat. De individuele en collectieve waarden zijn geëvalueerd en daarna concreet gemaakt in programma.
Hierbij werd er aangegeven dat de historie en tijdloosheid van de Gruizenstraat waarden zijn die behouden moeten worden. Daarbij werd aangegeven dat deze plek toegankelijk, veilig, comfortabel en een beleving moet zijn. De straat is momenteel meer een doorgang maar ze zouden er graag een aantrekkelijke plek van maken waar mensen even kunnen verblijven. Dit zou gedaan worden door bijvoorbeeld het toevoegen van speelaanleiding en zitgelegenheid en de toegankelijkheid te verbeteren. Voor de veiligheid hadden de aanwezigen het idee de ontmoetingsplek te voorzien van sfeervolle verlichting.
waardenkader
Vanuit deze fase is het onderstaande waardenkader ontstaan. Hierin zijn de meest genoemde waarden opgenomen. Het waardenkader zal in het vervolgtraject als toetsingskader dienen. Dit waardenkader zal nog worden aangevuld in het vervolg co-creatie traject.