The Splash: een multifunctionele ontmoetingsplek in Rotterdam Zuid

 • Titel
  • The Splash (2021)
  • ontwerp
   • Arttenders x Cindy Bakker
   • klant
    • Rotterdam. Make it Happen.
    • In samenwerking met
     • Gemeente Rotterdam & Eurovision Songfestival
     • LOCATIE
      • Annie M.G. Schmidtplein, Rotterdam
      • Fotografie
       • Pim Top & Amber Leijen
       • Bijzondere dank aan
        • Annemieke van Wegen-Delhaas, Team Citybranding Gemeente Rotterdam, Rotterdam Partners & Hart van Zuid.

        The Shape of Rotterdam is een serie publieke interventies in opdracht van Gemeente Rotterdam and Rotterdam. Make it Happen. De serie zet citybranding in om de rol van lokale identiteit en behoefte in publieke ontwikkeling te vergroten.

        Eerste locatie? The Splash: een samenwerking van Arttenders en Cindy Bakker die resulteert in een multifunctioneel pleinontwerp voor het Annie M.G. Schmidtplein in Rotterdam Zuid, geïnspireerd op de openbare pierenbadjes uit de jaren zestig.

        The Splash © Pim Top voor Arttenders x Cindy Bakker
         

        The Splash © Pim Top voor Arttenders x Cindy Bakker

        The Shape of rotterdam

        Iedereen verdient een inspirerende omgeving. In opdracht van Rotterdam. Make it Happen, de merkenalliantie van de gemeente Rotterdam, bedachten wij de strategie voor The Shape of Rotterdam. De strategie is het resultaat van een uitgebreid onderzoek naar hoe welzijn, sport, vergroening, klimaatadaptatie, gebiedsontwikkeling en lokale behoeften van bewoners en ondernemers gecombineerd kunnen worden binnen een functioneel en iconisch ontwerp in de openbare ruimte.

        Elke Shape vertelt het verhaal van zijn locatie. Door een opvallend sociaal ontwerp combineert elke Shape functionaliteit, kunst, ruimtelijke ontwikkeling en beleidsoplossingen. Een prachtig voorbeeld van een integrale benadering van stedelijke ontwikkeling.

        plons in Hart van Zuid

        De eerste Shape komt tot leven op het gloednieuwe plein tussen het zwembad van Rotterdam Zuid en het Kunstenpand, waarin Theater Zuidplein en Bibliotheek Rotterdam zijn gevestigd. The Shape wordt een interactieve ontmoetingsplek voor de bewoners van de wijk.

        De lancering vindt plaats vlak voor het Eurovisie Songfestival als onderdeel van de officiële citydressing voor het evenement. The Splash zal daarom niet alleen fungeren als visitekaartje tijdens het evenement, maar zal ook deel uitmaken van de lange termijn erfenis van Rotterdam. "Dankzij Gaststad Rotterdam is The Shape in een stroomversnelling geraakt. Zuidplein heeft nu een icoon dat ook na het Eurovisie Songfestival een antwoord geeft op een praktische wens uit de buurt", aldus Siobhan Burger van Arttenders.

        The Splash © Pim Top voor Arttenders x Cindy Bakker
        The Splash © Pim Top voor Arttenders x Cindy Bakker
        The Splash © Pim Top voor Arttenders x Cindy Bakker
        The Splash © Pim Top voor Arttenders x Cindy Bakker

        ARTISTIEKE SAMENWERKING MET Cindy Bakker

        The Splash is een ruimtelijke en zintuiglijke ervaring, geïnspireerd op de openbare zwembaden uit de jaren zestig met een knipoog naar het huidige gloednieuwe overdekte zwembad op Rotterdam Zuid. Het opvallende ontwerp van Arttenders en de Rotterdamse kunstenares Cindy Bakker werd gekozen door zowel een vak- als een publieksjury. Zij prezen de modulariteit en de gedurfdheid van het ontwerp dat past bij het imago van Rotterdam. De multifunctionele bruikbaarheid van het ontwerp biedt een ruimte om samen te komen en kan fungeren als podium voor alle leeftijden. Alle objecten zijn verplaatsbaar binnen het plein, waardoor een COVID-proof ontwerp ontstaat. Met The Splash krijgt het Annie M.G. Schmidtplein een eigen signatuur in Rotterdam en krijgt Rotterdam-Zuid meer kleur.

        Cindy Bakker: "The Splash is ontworpen om 'toegeëigend' te worden door de buurt. Al tijdens de installatie zagen we dat mensen met elkaar kletsen op de zitelementen, dat kinderen over de vlakken skateboarden en dat zelfs de kleintjes over de duikplank klimmen en klauteren. Het werkt, hoe gaaf is dat!"

        voor en met de stad

        Rotterdam is een stad waar de Make-it-Happen mentaliteit te zien en te voelen is. Met mensen en organisaties die een duidelijke keuze maken voor Rotterdam en daar hun eigen invulling aan geven. Of ze hier nu wonen, op bezoek zijn, een eigen bedrijf hebben of studeren.

        The Shape of Rotterdam koppelt deze mentaliteit aan de stedelijke ontwikkeling van de stad. Met, door en in dienst van alle Rotterdammers.

        "The Shape of Rotterdam wil aantrekkelijke plekken in de openbare ruimte ontwikkelen waar iedereen zich welkom en gehoord voelt, maar die ook grotere uitdagingen aanpakken", aldus Burger. Omliggende ondernemers, bewoners, Hart van Zuid, gemeente Rotterdam en landschapsarchitect Karres en Brands werden daarom actief betrokken bij het ontwerpproces. De Rotterdamse kunstenares Cindy Bakker stuurde haar portfolio in voor de Call for Interest. Zij werd door een vak- en publieksjury geselecteerd als lokale kunstenaar voor dit project. Samen met Arttenders creëerde zij 'The Splash'.

        The Splash © Amber Leijen voor Arttenders x Cindy Bakker