Triangular Grid door Sigrid Calon

 • Titel
  • Triangular Grid (2018)
 • Ontwerp
  • Arttenders x Sigrid Calon
 • Project management
  • Arttenders
 • In opdracht van
  • Kroonenberg Groep
 • In samenwerking met
  • Naivi
 • Locatie
  • Kalverpassage, Amsterdam

Kroonenberg Groep transformeerde de Kalverpassage in Amsterdam tot een vernieuwd winkelgebied. In opdracht van Kroonenberg Groep wilde Arttenders van het bestaande LED-plafond een innovatief kunstwerk maken. Daarom brachten we grafisch kunstenaar Sigrid Calon en Naivi, een bureau gespecialiseerd in high end software ontwikkeling op maat, samen om Triangular Grid te creëren. Samen met de werken van Ai Weiwei, Maarten Baas en Ichwan Noor is de Kalverpassage niet alleen een winkelgebied, maar ook een spectaculaire kunstbestemming.

Image

Photo credits: Pim Top
Image

From triangular screens...

Voor de transformatie van de Kalverpassage, voorheen bekend als de Kalvertoren, koos Kroonenberg Groep voor een opvallend element met meerwaarde. In hun zoektocht stuitten zij op driehoekige LED schermen. Deze schermen zijn op maat gemaakt voor het plafond van de Kalverpassage en kunnen zowel zelfstandig als in symbiose met elkaar worden aangestuurd.

Een belangrijk element voor de prestigieuze transformatie van de Kalverpassage is een opvallend en site-specific kunstwerk in combinatie met de bestaande LED-schermen. Arttenders koppelde Kroonenberg Groep aan grafisch kunstenaar Sigrid Calon en technisch partner Naivi, expert in softwareontwikkeling op maat.

...to Triangular Grid

Sigrid Calon zocht samen met Coen Klösters van Naivi naar de mogelijkheden en beperkingen van de kleurmogelijkheden in de LED-schermen. Calon ontwikkelde een complexe, bijna wiskundige formule die elke minuut een nieuw raster laat verschijnen.
Calon begon met het creëren van een palet van 365 kleuren, gebaseerd op elke dag van het jaar. Binnen dat palet zijn er 52 tinten wit, één voor elke week. Bovendien heeft elke dag van de week zijn eigen kleur. Weken en dagen hebben hun eigen basisvorm en richting. Tenslotte zitten er nooit meer dan 4 kleuren tegelijk in het raster.

Coen Klösters maakte een op maat gemaakt digitaal potlood waarmee Calon haar werk direct naar het scherm kon vertalen. Het eindresultaat is het kunstwerk zelf: Triangular Grid.


Image
Image

Image
Photo credit: Ewout Huibers, courtesy of ...,staat

Lancering en Pop-Up Shop

Triangular Grid werd op 20 april 2018 feestelijk onthuld. In de Kalverpassage zelf was een pop-up winkel volledig gewijd aan het kunstwerk van Sigrid Calon met must-have sjaals, tote bags, ansichtkaarten en een limited edition publicatie over Triangular Grid.

Het winkelontwerp was in de bekwame handen van ...,staat, een Nederlands bureau dat de brug slaat tussen communicatie en design. De algemene PR-activiteiten voor het lanceringsfeest en het kunstwerk zelf werden verzorgd door de geweldige mensen van Spice PR.

365 dagen
52 weken
12 maanden
7 dagen
1 minuut

Door Sigrid Calons uitgebreide wiskundige aanpak bij het ontwerpen van dit kunstwerk zijn er genoeg unieke composities voor een periode van bijna tien jaar. In Het Parool bekent ze dat ze zelf ook niet alle composities heeft gezien, het is gewoonweg onmogelijk!

Gelukkig heeft Kroonenberg Groep in opdracht van ...,staat een koffietafelboek gemaakt voor Triangular Grid met een overzicht van bijna 360 verschillende grids. De inleiding van dit boek is verzorgd door Arttenders' eigen Faye Ellen en Siobhan Burger.

Triangular Grid in de media

The transformation of the Kalverpassage was indeed news, lokale media. Triangular Grid however, could count on coverage from national art and design media such as Frame, but also Elegance.

De transformatie van de Kalverpassage was inderdaad nieuws, vooral voor lokale media. Triangular Grid kon echter rekenen op aandacht van landelijke kunst- en designmedia als Frame, maar ook modetijdschrift Elegance toonde interesse in het kunstwerk en de pop-up store.

Image
Image
Image