Koningsdag co-creatie evenement

  • Titel
    • Koninsgdag co-creatie evenement (2022)
  • Programma
    • Arttenders
  • Opdrachtgever
    • Gemeente Rotterdam
  • Soort project
    • Grootschalig Participatie Evenement: 100 geselecteerde idee-indieners vanuit heel Nederland
  • Locatie
    • LantarenVenster Rotterdam

Nederland vierde in april 2023 niet alleen de verjaardag van de Koning, maar ook het 10-jarige koningschap van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima. Gaststad Rotterdam ging dit nationale feest natuurlijk op z’n Rotterdams organiseren en vieren. Daarom werd Arttenders ingeschakeld om een methode te ontwerpen die heeft gezorgd dat de programmering en thema van dit landelijke feest in samenwerking met lokale en nationale belangen is gemaakt, met veel creativiteit, een glimlach en een Rotterdams rauw randje.

Gezamenlijke ambitie

Het doel was om gezamenlijk bestaande en nieuwe ideeën te oogsten, vervolgens aan elkaar te verbinden en samen te werken aan een bottom-up ontstaan programma en thema voor de feestelijke dag. Rotterdam wilde namelijk als eerste stad dit koninklijke evenement écht met de stad en het land maken. Een ambitieus plan wat groots zichtbaar werd tijdens de twee publieke co-creatie sessies en zo heeft bijgedragen aan een geslaagde Koningsdag 2023 met vlag en wimpel.

Inspirerende sessies

Arttenders ontwierp een op maatgemaakte methode om de diverse posities en uiteenlopende belangen inzichtelijk te maken en verbinding en samenwerking mogelijk te maken. Met deze aanpak werd het mogelijk om actief op zoek te gaan naar verbinding en samenwerking voorafgaand, tijdens en na het evenement en zijn kleine- en grote belangen gekoppeld om elkaar te versterken. Er werd eerst vanuit een meta perspectief gekeken naar de opgave en gedurende de sessies verder ingezoomd om concrete concepten te maken.

De methode is ingezet bij twee grootschalige ontwerpsessies.

De methode is ingezet bij twee grootschalige ontwerpsessies. De eerste sessie was met de merkalliantie Rotterdam Make It Happen, bestaande uit grote organisaties en instellingen in Rotterdam. Hier zijn, met ongeveer 50 deelnemers, de top-down belangen opgehaald en is de opbrengst in de vorm van o.a. extra dag-thema’s en concrete en latente programma wensen opgehaald en teruggekoppeld om kansrijke combinaties te maken met andere ideeën.
Image

De tweede bijeenkomst was bedoeld voor de idee-inzenders uit het hele land. Rotterdam had in de aanloop naar het traject Rotterdammers en Nederlanders opgeroepen om digitaal ideeën voor programmering in te sturen. Uit de meer dan 750 ideeën zijn vervolgens de 100 meest kansrijke en aansprekende idee-eigenaren uitgenodigd om deel te nemen aan het fysieke co-creatie evenement. De uitdaging was om te zoeken naar gemeenschappelijke meerwaarde zonder af te doen aan individuele posities, terwijl er ruimte moest blijven om elkaar te kunnen bevragen en te inspireren. Er werden tien tafel-categorieën gemaakt met mensen met diverse ideeën. Elke tafel had een tafelhost en tafelexpert (een aansprekende professional of ambassadeur uit het veld) om onverwachte verbindingen en betere ideeën te bevorderen.

Image

Écht samen ontwerpen

Image

Arttenders ontwierp voor het gezamenlijk besluiten van een Koningsdag thema een activatie met de naam Thema Tinder. Hier werden de 10 meest aansprekende thema’s gepresenteerd in een vrolijke datingshow. De vormingeving van de thema profielen was in handen van Arttenders i.s.m. Chris Versteeg. Samen met Rotterdamse schrijver en filmaker Ari Deelder ontwikkelde Arttenders een datingshow waarin de 10 thema’s zich op ludieke wijze voorstelde als Prinses Ari. Arttenders vroeg dagvoorzitter Stephanie Afrifa om zich in te leven als dating host en stelde in een afvalrace vragen aan de thema dating profielen. Via een applausmeter koos het publiek drie thema’s die het beste bij Koningsdag 2023 pasten.

Uiteindelijk kwamen er drie favoriete thema’s uit de bus: ‘We zijn allemaal Kings en Queens’, ‘Wereldhaven, Wereldburgers’, ‘De Straat is van Iedereen’. Deze thema’s werden later in de vorm van een online poll gepubliceerd om te stemmen en maar liefst 2500 mensen brachten hun stem uit, met als winnaar: Wij zijn allemaal Kings en Queens!

Iedereen is uniek en heeft iets bijzonders te bieden. In Rotterdam draait het niet om stereotypen en worden de positieve eigenschappen van iedereen tijdens Koningsdag belicht. Op ieder hoofd past een kroon!

Image

Vervolgens begonnen de deelnemers vol energie hun individuele posters in te vullen met hun idee voor de Koningsdag-programmering. Duurzaamheid, inclusiviteit en circulariteit waren belangrijke waarden die in alle programma-ideeën moesten worden opgenomen. Tijdens de sessie presenteerden ze niet alleen het dagprogramma, maar ook hoe het programma meerwaarde zou toevoegen voor de stad en de doelgroep. Vervolgens werden deze individuele ideeën samengevoegd tot gezamenlijke programmaconcepten, om zo tot een compleet programmaonderdeel te komen. Om echte co-creatie te stimuleren, werden de deelnemers gevraagd hun persoonlijke visies los te laten en hun posters door te geven aan een andere groep aan tafel. Zo werden de concepten weer met verse ogen bekeken en vanuit een andere invalshoek benaderd om echte inclusieve programma onderdelen te maken.

Image
Image

resultaat

De opbrengst van de dag was zoals gevraagd het vinden van de drie meest kansrijke thema’s. Ook heeft dit evenement geïllustreerd hoe je met een groep mensen met verschillende belangen elkaar kan inspireren en een som van velen kan maken. De toevoegingen van verschillende expertises zorgt dus voor een beter en inclusiever programma, waar ook de unusual suspects een kans krijgen om hun stem te laten horen. Hierdoor ontstond veel positiviteit, welwillendheid en zin in Koningsdag.

De opgebrachte resultaten van persoonlijke ideeën en programmaconcepten werden uiteraard achteraf teruggekoppeld aan de gemeente. Zij konden de resultaten gebruiken als toetsingskader om de meest haalbare ideeën voor de dag te kunnen uitwerken. Het evenement is daarbij ook een voorbeeld van hoe andere gemeenten deze methode kunnen inzetten om samen met de stad te co-creëren.

een mooi compliment

Arttenders heeft de succesvolle concept van Prinses Ari en de beeldtaal van Chris Versteeg geïntroduceerd op het co-creatie evenement. Gemeente Rotterdam heeft het concept met Ari Deelder verder voortgezet in de Koningsdagcampagne met haar als icoon voor de stad. Chris Versteeg is als kunstenaar aangehaakt bij de verdere ontwerpen in de campagne van het Koningsdagconcert.

in de media

Naast dat de evenement breed gedeeld zijn op social media, zijn er ook twee lokale en nationale kranten die het succes en de meerwaarde van het evenement is opgevallen. In deze artikelen van de NRC en Havenloods wordt verder verteld over de co-creatie en uitkomsten van de dag.

De aftermovie van het co-creatie evenement!