lancering Ensut
- Titel
- Lancering ENSUT (2023)
- Ontwerp
- Arttenders x Sijben Rosa
- Opdrachtgever
- Expertise Network Sustainable Urban Tourism
- Soort project
- Grootschalig co-creatie evenement
- Locatie
- Amsterdam
- Fotografie
- Anke Teunissen
Arttenders is door Expertise Network Sustainable Urban Tourism (ENSUT) gevraagd een activatietool te ontwikkelen voor de lancering van het internationale toerisme netwerk. Het doel van het netwerk is om samenwerking te bevorderen en gezamenlijk impact te creëren. Als kick-off van deze lancering heeft Arttenders vernieuwende tools ontwikkelt om 100 mensen met verschillende perspectieven aan elkaar te verbinden en om zo op interactieve wijze samen aan de slag te gaan. De dag diende hierbij ook als start van betekenisvolle verbinding en nieuwe energie.
concept ontwikkeling
Het concept voor dit evenement werd ontwikkeld door Arttenders en Sijben Rosa. In een bruisende brainstormsessie hebben Arttenders en Sijben Rosa hun inspiratie de vrije loop gelaten en zijn ze op zoek gegaan naar innovatieve ideeën en unieke benaderingen. Ze wilden ervoor zorgen dat de deelnemers niet alleen begrip zouden krijgen voor verschillende perspectieven, maar dat ze deze perspectieven ook de samenwerking wordt aangejaagd.
Uiteindelijk kwamen we op de parabel van de blinde mannen en de olifant. Deze parabel vertelt het verhaal van blinde mannen die een olifant proberen te begrijpen door het aan te raken. Elk van hen raakt een ander deel van de olifant aan, zoals de slurf, de poot of de staart. Ze beschrijven hun waarnemingen aan elkaar, maar kunnen het niet eens worden over hoe de olifant eruitziet, omdat ze alleen hun eigen deel ervaren. De parabel illustreert het belang van het combineren van verschillende perspectieven en elkaar nodig hebben om verder te komen. Hiermee is Arttenders verder aan de slag gegaan om deze parabel als activatietool invoelbaar te maken.
Vanuit deze gedachte creëerde Arttenders een 2 meter hoge 3D puzzel in de vorm van een olifant, die alleen in goede samenwerking opgebouwd kan worden. Daarnaast werd er ook een persona opdracht ontwikkeld waarin de groepjes zich moesten inleven in iemand die te maken heeft met Koningsdag in Amsterdam. Dit varieerde van een toerist tot restauranteigenaar en van bewoner tot vuilnisman. Koningsdag is hierin een goed voorbeeld van hoe de stad gevuld wordt met toeristen en bewoners en waar veel chaos kan ontstaan. Bij deze opdracht was het dus van belang dat ze met het groepje vanuit een ander perspectief denken om zo op nieuwe verbindingen en inzichten te komen.
Om de lessen die uit deze opdracht gehaald kunnen worden mee te nemen gedurende de dag heeft Arttenders ook nog een interactieve gesprekstool ontwikkeld waarbij in verschillende boeiende vragen de deelnemers het gesprek met elkaar konden aangaan over hun samenwerking. Hierin werd ingegaan op bijvoorbeeld integrale samenwerking en het in kaart brengen van je eigen blinde vlekken.