lancering Ensut

 • Titel
  • Lancering ENSUT (2023)
 • Ontwerp
  • Arttenders x Sijben Rosa
 • Opdrachtgever
  • Expertise Network Sustainable Urban Tourism
 • Soort project
  • Grootschalig co-creatie evenement
 • Locatie
  • Amsterdam
 • Fotografie
  • Anke Teunissen

Arttenders is door Expertise Network Sustainable Urban Tourism (ENSUT) gevraagd een activatietool te ontwikkelen voor de lancering van het internationale toerisme netwerk. Het doel van het netwerk is om samenwerking te bevorderen en gezamenlijk impact te creëren. Als kick-off van deze lancering heeft Arttenders vernieuwende tools ontwikkelt om 100 mensen met verschillende perspectieven aan elkaar te verbinden en om zo op interactieve wijze samen aan de slag te gaan. De dag diende hierbij ook als start van betekenisvolle verbinding en nieuwe energie.

concept ontwikkeling

Het concept voor dit evenement werd ontwikkeld door Arttenders en Sijben Rosa. In een bruisende brainstormsessie hebben Arttenders en Sijben Rosa hun inspiratie de vrije loop gelaten en zijn ze op zoek gegaan naar innovatieve ideeën en unieke benaderingen. Ze wilden ervoor zorgen dat de deelnemers niet alleen begrip zouden krijgen voor verschillende perspectieven, maar dat ze deze perspectieven ook de samenwerking wordt aangejaagd.

Image
Image

Uiteindelijk kwamen we op de parabel van de blinde mannen en de olifant. Deze parabel vertelt het verhaal van blinde mannen die een olifant proberen te begrijpen door het aan te raken. Elk van hen raakt een ander deel van de olifant aan, zoals de slurf, de poot of de staart. Ze beschrijven hun waarnemingen aan elkaar, maar kunnen het niet eens worden over hoe de olifant eruitziet, omdat ze alleen hun eigen deel ervaren. De parabel illustreert het belang van het combineren van verschillende perspectieven en elkaar nodig hebben om verder te komen. Hiermee is Arttenders verder aan de slag gegaan om deze parabel als activatietool invoelbaar te maken.

Vanuit deze gedachte creëerde Arttenders een 2 meter hoge 3D puzzel in de vorm van een olifant, die alleen in goede samenwerking opgebouwd kan worden. Daarnaast werd er ook een persona opdracht ontwikkeld waarin de groepjes zich moesten inleven in iemand die te maken heeft met Koningsdag in Amsterdam. Dit varieerde van een toerist tot restauranteigenaar en van bewoner tot vuilnisman. Koningsdag is hierin een goed voorbeeld van hoe de stad gevuld wordt met toeristen en bewoners en waar veel chaos kan ontstaan. Bij deze opdracht was het dus van belang dat ze met het groepje vanuit een ander perspectief denken om zo op nieuwe verbindingen en inzichten te komen.

Bekijk hier de timelapse van het ontwikkelproces!

Om de lessen die uit deze opdracht gehaald kunnen worden mee te nemen gedurende de dag heeft Arttenders ook nog een interactieve gesprekstool ontwikkeld waarbij in verschillende boeiende vragen de deelnemers het gesprek met elkaar konden aangaan over hun samenwerking. Hierin werd ingegaan op bijvoorbeeld integrale samenwerking en het in kaart brengen van je eigen blinde vlekken.

een nieuwe invalshoek

Aan het begin van de dag kregen alle deelnemers een puzzelstukje met een kleurcode, waarbij zij anderen met dezelfde kleur opzochten. Dit zorgde voor 10 gevarieerde groepen mensen die werden begeleid door een enthousiaste host die hen hielp met het in elkaar zetten van hun puzzelonderdeel. Het mooiste van alles was dat niemand van tevoren wist welke vorm de puzzel zou aannemen. Dit zorgde voor een opwindende sfeer van nieuwsgierigheid en creatieve verwachting over wat de constructie zou voorstellen.
Image
Image
De groepjes gingen vol energie aan de slag met een onderdeel van de olifant, zoals een poot, de rug of de slurf. Gedurende dit proces ontstonden betekenisvolle gesprekken en waardevolle uitwisselingen. Ook gingen zij aan de slag met de persona opdracht. Elke persona had zijn eigen uitdaging waar ook andere partijen voor nodig zijn om het te kunnen oplossen. De groepjes vatte de uitdaging met de oplossing in een quote samen en schreven die op hun onderdeel van de olifant. Hierdoor werden de verschillende perspectieven in dit scenario goed zichtbaar.
Image
Image
Image

Samenkomst van perspectieven

Vervolgens zochten ze de andere groepen op om de stukken bij elkaar te brengen en er een geheel van te maken. In slechts één uur was dan ook de complete puzzel af, waar alle deelnemers op een manier aan hadden bijgedragen. De olifant werkte als start van de verbindingen die later uitbereid zullen worden in het netwerk. De quotes lieten hierbij ook de collectieve conclusies zien. Met enthousiaste sprekers voor en na de co-creatie sessie kon de lancering van ENSUT succesvol van start!
Image
Image