Image

Meet Oddie - het Floriade AR avontuur

 • Titel
  • Meet Oddie (2021)
 • Ontwerp
  • MVRDV x Arttenders x Alex Verhaest
 • Klant
  • Floriade 2022, Dura Vermeer, Amvest
 • In samenwerking met
  • Artishock
 • Locatie
  • Floriade 2022
 • Fotografie
  • Joep Photo
 • Bijzondere dank aan
  • Tom Trapp, Leo Stuckhardt

Treed binnen in de wereld van Oddie! Meet Oddie is een bijzonder AR avontuur ontwikkeld voor de Floriade 2022 door MVRDV, Arttenders en Alex Verhaest waarin kunst, technologie en flora elkaar ontmoeten. Oddie neemt je mee naar een botanische wereld waar het door MVRDV ontworpen masterplan van de Floriade 2022, de toren Flores en het kunstwerk Sympoiesis tot leven komen door middel van augmented reality. Kom en dompel je onder in de schaal en de details van alle planten en bloemen!

 

Image

Meet Oddie

In zijn rondleiding brengt Oddie de lagen van het kunstwerk en de relatie met de Floriade tot leven. Als je naar beneden kijkt zie je het masterplan van de Floriade Expo 2022, ontworpen door MVRDV. Het bevat een alfabetisch beplant arboretum dat een enorme diversiteit aan Nederlandse planten en bloemen laat zien. En kijk: in het midden zie je de toren, ontworpen door Klunder Architecten, met een gevel vol planten. Deze gevel is een artistieke vertaling van het door MVRDV, Arttenders en Alex Verhaest ontworpen arboretum als permanent icoon van de Floriade Expo 2022. De toren is het centrale punt van de Hortuswijk geworden. Als je om je heen kijkt, zie je dat het werk bestaat uit honderden verschillende plantensoorten. Kunt u uw favoriet spotten? Als je meer wilt weten, leidt Oddie je aan het einde van de rondleiding naar de website sympoiesis.nl, waar je nog meer informatie vindt over het kunstwerk, de toren en het arboretum.

Sympoiesis

MVRDV, Arttenders en Alex Verhaest creëerden Sympoiesis. De drieënveertig meter hoge artistieke gevel van de centrale toren van Floriade Expo 2022 is een gloednieuw icoon voor de stad Almere en verbeeldt de planten en bloemen uit het arboretum rondom de toren.

Zowel de titel als de manier waarop het kunstwerk tot stand is gekomen staan voor de ultieme symbiose van natuur, mens en technologie. De centrale toren op het evenemententerrein Floriade is ontworpen door Klunder Architecten. Het masterplan van de tienjaarlijkse internationale tuinbouwtentoonstelling is ontwikkeld door Winy Maas van MVRDV. Als uitdrukking van het thema (groeiende groene steden) nemen planten de toren over die het personeel van het festival zal huisvesten. Daarna wordt deze toren een woongebouw in de gloednieuwe Almeerse stadswijk Hortus.

Een uitgebreid lijnenspel in de legenda laat zien welke planten in de compositie zijn afgebeeld en waar ze in het arboretum te vinden zijn.

Meer informatie over het kunstwerk is te vinden op de bijbehorende interactieve website van Sympoiesis. In opdracht van de gemeente Almere fungeert deze interactieve website als storytelling tool die draait om hoe het kunstwerk tot stand is gekomen. Op deze website is Sympoiesis de bron van alle kennis en betekenis die in het kunstwerk en zijn omgeving besloten ligt.

Nieuwsgierigheid gewekt? Dompel jezelf onder in de zee van bloemen en planten tijdens de Floriade door de QR-code te scannen op de Floriade Expo 2022 of waar ook ter wereld door te gaan naar www.sympoiesis.nl/ar of www.sympoiesis.nl.

Meet Oddie is ontworpen door MVRDV, Arttenders en Alex Verhaest in opdracht van Floriade Expo 2022, ontwikkelingssamenwerking Amvest - Dura Vermeer en Gemeente Almere.