Image

Een Eye-catching ruimtelijke identiteit voor de benthuizerstraat in rotterdam noord

  • Titel
    • Poort van Noord (2021)
  • Ontwerp
    • Arttenders x Xaviera Altena
  • Opdrachtgever
    • Vereniging Poort van Noord
  • Locatie
    • Benthuizerstraat, Rotterdam
  • Fotografie
    • Rosa Floris, Rutger Burger, Johannes Odé & Amber Leijen

In opdracht van Vereniging Poort van Noord, de lokale vereniging geïnitieerd door gepassioneerde bewoners en ondernemers, creëerde Arttenders een visuele en ruimtelijke identiteit voor de Benthuizerstraat, Rotterdam Noord. Arttenders interpreteerde de gehele straat als een kans om de visuele illusie van een boog te creëren, die de belangrijke toegangspoort en de strategische locatie in dit deel van de stad markeert. We hebben lokale identiteit, functionaliteit en de handtekening van de lokale kunstenaar Xaviera Altena gemixt tot een aansprekend ruimtelijk concept!

STREVEN NAAR EEN STRAAT MET EEN LOKALE BETEKENIS EN EEN GROTE AANTREKKINGSKRACHT

De Benthuizerstraat is van oudsher een dynamische straat met veel gespecialiseerde winkels en creatieve initiatieven. De straat ligt in een van de bekende vooroorlogse buurten van Rotterdam en kenmerkt zich door haar gemeenschapszin en mix van culturen. De straat functioneert als winkelstraat, buurthotspot en bovenal als Poort naar andere highlights in Rotterdam Noord. Maar door een gebrek aan eenheid in het straatbeeld had de straat een beetje hulp nodig om zijn volledige potentieel en strategische locatie in het gebied te laten zien.

"

WE HEBBEN ECHT GEKEKEN NAAR DE BUURT EN HAAR BEWONERS EN DIT GEBRUIKT IN ONS ONTWERP.

"

ARTTENDERS & XAVIERA

SAMEN BETER

Als social designer is Arttenders begonnen met het onderzoeken van de locatie zelf en de lokale gemeenschap. Dankzij de grote verscheidenheid aan ondernemers in zowel producten, diensten als erfgoed besloten we het concept van brandscaping als uitgangspunt te nemen. Een brandscape ontstaat wanneer verschillende partijen samenwerken om een impact te genereren die groter is dan ze op eigen kracht hadden kunnen bereiken. In de eerste plaats heeft deze aanpak lokale connecties blootgelegd en lokale trots gestimuleerd. Als positief neveneffect geeft het de buurt een herkenbare identiteit voor mensen van buiten de buurt en creëert het een interessante nieuwe bestemming.

We beschouwden de straat zelf als een canvas en zochten naar een verscheidenheid aan oppervlakken die konden dienen als drager voor de nieuwe identiteit. Van lantaarnpalen tot oversteekplaatsen: elk object werd onderzocht als een potentieel canvas. We zochten ook naar verbindingen tussen bewoners en ondernemers als uitgangspunt om eenheid in verscheidenheid te creëren. Zoals in al onze projecten is betrokkenheid bij de lokale stakeholders erg belangrijk en zij zijn dan ook actief betrokken gedurende het hele proces via verschillende bijeenkomsten, kanalen en evenementen.

We ontworpen een modulair systeem verschillende oppervlakte-afwerkingen, waarbij belanghebbenden kunnen kiezen op welke manier ze willen meedoen. Deze aanpak geeft ons de mogelijkheid om met kleinschalig te beginnen, en geleidelijk uit te breiden om de straat over te nemen!

 

design

 

ARTISTIEK CONCEPT: EENHEID IN VERSCHEIDENHEID

Om het gevoel van lokale identiteit verder te versterken, selecteerde Arttenders een lokale kunstenaar om ons team te versterken: Xaviera Altena. Xaviera woont en werkt om de hoek van de Benthuizerstraat. In haar werk gebruikt Xaviera felle kleuren en zwarte contouren om haar herkenbare beeldtaal te creëren met haar typische vrouwelijke en speelse touch. Xaviera en ons Arttenders team hebben nauw samengewerkt om een herkenbaar patroon te creëren dat de identiteit benadrukt.

Hiervoor doken we in de geschiedenis en de afkomst van de buurt welke resulteerde in een creatie van patronen geïnspireerd op verschillende culturen en de bruisende vibe van de straat. We combineerden dit met patronen die bestaan in de natuur, aangezien het integreren van de natuur in het concept een expliciete wens was van de stakeholders. Door een spel van kleur, materialen en textuur brachten we een illusie van natuur terug naar het stadscentrum. Door middel van conceptuele 'spetters' en vormen die vlinders, lieveheersbeestjes en andere insecten voorstellen die in abstractie door de levendige straat zwermen.

 

Image

Door het gebruik van een minimale variëteit aan repetitieve patronen, creëren Arttenders en Xaviera eenheid in verscheidenheid. Het patroon creëert een continue stroom binnen een groot vlak. De herhaling ervan veroorzaakt een gevoel van eenheid en rust, terwijl de diversiteit van de componenten wordt gerespecteerd.

Het gewenste resultaat? Een concept dat strategisch is verspreid en geschaald over elk beschikbaar en denkbaar oppervlak in de straat, waardoor een visuele poort ontstaat die de straat in de schijnwerpers zet en de saamhorigheid en onderlinge verbondenheid van de straat en haar bewoners laat zien; resulterend in een daadwerkelijke Poort van Noord. Van gevels tot restauranttafels en van trottoirs tot etalages, we willen alles onderdompelen in het opvallende en kleurrijke patroon. Met minimalistische vormen willen we een maximaal effect creëren!

Image
Image
Image
Image
Image
Image

Toolkit Basis

Image

Toolkit Variaties

Voor en met de buurt

Tijdens het ontwerpproces hebben we verschillende stakeholdermomenten gehouden om de buurt de kans te geven mee te werken aan het ontwerpproces. Van een eerste presentatie van de ontwerprichting, tot een stemming voor de gewenste kleurstellingen van het ontwerp.

Image

Resultaat

Na het participatieproces dat we met buurtbewoners, ondernemers en andere betrokkenen uit de buurt hebben doorlopen, hebben we de eerste uitingen in de Benthuizerstraat kunnen realiseren. Voor de ondernemers hebben we verschillende opties gemaakt die in hun etalage tot uiting konden komen. Zij konden kiezen welke optie het meest geschikt was voor hun etalage. In verschillende fases van uitvoering met onze leverancier hebben we de Benthuizerstraat van voor tot achter de eenheid in diversiteit en identiteit gegeven die nodig was.

Image