Image

sympoiesis voor FLoriade expo 2022 centrale toren Flores

 • Titel
  • SYMPOIESIS (2022)
 • Ontwerp
  • MVRDV x Arttenders x Alex Verhaest
 • Klant
  • MVRDV
 • In opdracht van
  • Floriade Expo 2022 and Municipality of Almere
 • Locatie
  • Almere Hortus

Een gigantisch kunstwerk zal de gevel van Flores bedekken tijdens de Floriade Expo 2022 en lang daarna. In nauwe samenwerking met MVRDV ontwierpen Arttenders en multimediakunstenaar Alex Verhaest een toegepast kunstwerk getiteld SYMPOIESIS. Geprint op de veertig meter hoge gevel van de centrale toren van Floriade Expo 2022 is het een gloednieuw icoon voor de stad Almere.

Zowel de titel als de manier waarop het kunstwerk tot stand is gekomen staan voor de ultieme symbiose van natuur, mens en technologie. Een weelderig bloeiend natuurtafereel met informatie over de planten en bloemen rondom de toren.

Image


Image
Image

Image
Image

planten toren

De centrale toren op het evenemententerrein Floriade is ontworpen door Klunder Architecten, terwijl het masterplan van de tienjaarlijkse Floriade expo is ontwikkeld door Winy Maas van MVRDV. Als uitdrukking van het thema van deze editie (Growing Green Cities), nemen planten de toren over die het personeel van het festival zal huisvesten. Daarna wordt deze plantentoren een woongebouw in de nieuwe stadswijk Hortus in Almere.

SYMPOIESIS is een gigantisch toegepast kunstwerk dat de bezoeker zal verbazen met zijn uitbeelding van de meer dan levensgrote natuurlijke rijkdom van de Nederlandse flora en daarnaast diepgaande informatie geeft in de onderliggende structuur.

Extra informatie en educatie wordt geboden in de sokkel van het gebouw, op een interactieve website en in de toekomst zelfs via augmented reality. Zo komt het verhaal echt tot leven.

van raster tot compositie

Het masterplan Floriade is een geometrisch uitgezet raster met duizenden planten en bomen in alfabetische volgorde: een intelligent arboretum dat nieuwe ideeën en inzichten biedt over de groene stad van de toekomst, door Winy Maas de 'Groene Dip' genoemd.

Het masterplan is virtueel vertaald naar de gevels van de toren met behulp van een techniek van digital scripting. De kavels zijn als het ware op het gebouw gevouwen en door Alex Verhaest tot een evenwichtige compositie gemaakt.

Om het concept technisch haalbaar en uitvoerbaar te maken op zo'n groot doek is samengewerkt met gespecialiseerde experts als Michiel van Iperen en Studio Online.

 

een slim kunstwerk

De compositie per gevel gaat uit van een perspectivische werking: hoe groter de plant, hoe dichter hij bij het gebouw staat. Wie op het terrein tussen de rozen staat, vindt deze bloem ook op de zichtbare gevel van toren 2. De schildering van maar liefst 1800 dier- en plantensoorten is geïnspireerd op wetenschappelijke herbaria zoals die door natuurwetenschappelijke instellingen worden bijgehouden om de flora te documenteren.

Een uitgebreid lijnenspel in de legenda laat zien welke planten in de compositie zijn afgebeeld en waar ze in het arboretum te vinden zijn. Meer informatie over het kunstwerk is te vinden op de bijbehorende interactieve website van de Floriade Expo 2022.

SYMPOIESIS nodigt bezoekers uit om de rijkdom van de Floriade Expo verder te verkennen: nu, in 2022 maar ook nog lang daarna!


Image
Image

Image