Image

Woningbouwvereniging Hoek van Holland als duurzame penvriend

 • Titel
  • Hoera een wijk!
 • Ontwerp
  • Arttenders
 • Concept
  • Arttenders
 • Opdrachtgever
  • Woningbouwvereniging Hoek van Holland
 • Fotografie
  • Amber Leijen
 • Ontwerp
  • Arttenders
 • Locatie
  • Hoek van Holland

Woningbouwvereniging Hoek van Holland (WVH) staat voor een grote verduurzamingsopgave. Maar hoe neem je bewoners hierin mee? Om betrokkenheid en draagvlak onder bewoners te vergroten, ontwierp Arttenders  een op maat gemaakte participatiecampagne. Met een serie van tien op maat gemaakte briefkaarten werden bewoners uitgenodigd om een gesprek aan te gaan met de WVH. Via een bijpassende brievenbus, opgehangen midden in die wijk, stuurden de bewoners de kaart met hun reactie weer terug.

Image

Vertrouwen winnen

Woningbouwvereniging Hoek van Holland (WVH) vroeg ons om na te denken hoe zij op een andere manier kunnen communiceren met bewoners over onderhoud en verduurzamingsplannen. De 310 rijtjeswoningen uit de jaren ’50 - vanuit de lucht duidelijk te onderscheiden door de rode dakpannen - kunnen een opknapbeurt goed gebruiken. We vroegen WVH het hemd van het lijf om alle eventuele onderbuikgevoelens die er in de wijk heersen boven tafel te krijgen. Wat er nodig was vooral een nieuwe communicatievorm die de geloofwaardigheid van WVH versterkt, maar ook een open en gelijkwaardig karakter uitdrukt: WVH de woningexpert, bewoners de ‘woonexpert’.

Image
Image
Image

Interne ontwerp challenge

We hielden een interne ontwerpwedstrijd om verschillende soorten participatie te onderzoeken als geschikte communicatiemethode: plantjes planten met de buurtbewoners, een feestje rond een food truck… Midden in coronatijd viel veel hiervan af. Wat kon er wél?Hoe voelen mensen al eeuwen nabijheid en verbondenheid op (grote) afstand? Met een briefwisseling!

Briefkaartenserie van tien

De briefwisseling werd een serie van tien kaarten, die in een periode van een half jaar onder ruim 300 huizen verspreid werd. Ludieke voorkant - ‘Uitnodiging! Permanente housewarming’ -, serieuze achterkant: verbeter- en verduurzamingsplannen aan de woningen en directe omgeving werden uitgelegd met ruimte voor bewoners om een inhoudelijke reactie te geven.

Het lijkt een simpele exercitie, maar het tegendeel is waar. Een hoop moest er gebeuren: welke onderwerpen op de kaarten? Hoeveel ruimte op een kaart om te intrigeren, informeren en reageren? Hoeveel kaarten, in welke volgorde? Hoelang hou je aandacht vast en duurt de campagne? Tone of voice, jij of u? En dat alles opgehangen aan het thema ‘Feest! Gezegdes met een twist’ voor de juiste balans tussen geloofwaardigheid en humor.

Onze inhouse grafisch ontwerper Raf werkte de ideeën vervolgens uit tot een prachtige serie tekeningen in het kleurenpalet van WVH plus een extra knallend lila toegevoegd. Die terugkwamen op een eerste teaser poster en natuurlijk op de bijbehorende brievenbus, die nu trots in het midden van de wijk de vele briefkaarten van alle bewoners ontvangt.

Image

Meedenkersoverleg

De campagne loopt van april tot november 2022. Uit een eerste bijeenkomst met een groep bewoners kwamen alleen maar enthousiaste reacties op de campagne. Ze voelen zich gehoord en ervaren het als een leuke en laagdrempelige manier om te reageren. Vergeleken met een reguliere brief, voelen bewoners zich veel vrijer om op te schrijven wat ze werkelijk denken, met opmerkingen zowel positief als negatief. De waardevolle opmerkingen worden druk vastgelegd door WVH en de eerste werkzaamheden aan de woningen beginnen in 2023.