Artistieke speelplaats in Almere Buiten

 • Titel
  • Baltimore Bend
 • Concept & Productie
  • Arttenders
 • Ontwerp
  • Arttenders x Studio Spass
 • Animatie
  • Lize Korpershoek
 • Video
  • Amanda Harput
 • Klant
  • Gemeente Almere
 • Locatie
  • Almere Buiten
 • Website
  • www.onzebuit.nl
 • Fotografie
  • Pim Top en Joep Photo

Baltimore Bend is een multifunctioneel speellandschap op het Baltimoreplein in Almere Buiten Centrum. Het creëert ruimte om te zitten, ontspannen, spelen en elkaar te ontmoeten. Het ontwerp is gemaakt door Arttenders X Studio Spass. Ontdek het verhaal achter Baltimore Bend.

Het ontwerp van Arttenders en Studio Spass is een mooie combinatie van park, spel en kunst"
Hilde van Garderen, Gemeente Almere

eEN PLEK VAN BETEKENIS VOOR HET Baltimoreplein

Samen met verschillende partners werkt de gemeente Almere hard aan de stedelijke vernieuwing in Almere Buiten Centrum. Gemeente Almere vroeg Arttenders om samen met de bewoners van de Stad een deel van de openbare ruimte van het Baltimoreplein te heroverwegen. Het doel? Een speelse ontmoetingsplek in lijn met de stedelijke vernieuwing met als ultieme wens een nieuw icoon voor Almere Buiten.

Image

Participatie tijdens Covid – ontwerp wedstrijd

Hoe kunnen we gezinnen betrekken bij het ontwerp voor het Baltimoreplein? Vooral omdat COVID-19 alle soorten fysieke bijeenkomsten had geschrapt. Arttenders ontwierp een innovatief alternatief voor publieksparticipatie. We creëerden een wedstrijd om de jongste Buitenaren uit te nodigen om actief mee te denken over het ontwerp van het plein.

In dit project werden alle kinderen van Almere Buiten (en alle anderen) uitgenodigd om tijdens de afgelopen voorjaarsvakantie te denken als een echte ontwerper. De creatieve input van de kinderen werd verzameld als input voor het ontwerpproces. De toolkit voor deze wedstrijd bestond uit een hand-out en inspirerende tutorials van Lize Korpershoek. Elk huishouden kreeg een hand-out toegestuurd die de kinderen uitnodigde om hun stedelijke ruimte opnieuw te bekijken zoals een ontwerper dat zou doen. Het onthulde het potentieel van vele jonge ontwerptalenten en gaf ons inzicht in hun wildste dromen en wensen.

Alle creaties werden geüpload op Instagram met behulp van #onzebuit. De beste inzendingen werden gebruikt als uitgangspunt voor onze artistieke ontwerpteams.

vier ontwerpen en een stemronde

Arttenders ontwikkelde in samenwerking met kunstenaars vier verschillende ontwerpconcepten voor een speellandschap. Buitenaren werden uitgenodigd hun stem uit te brengen op hun favoriete ontwerp.

Geïnspireerd door de stad, de buurt en de creatieve ideeën van de Buitenaren maakten vier kunstenaars hun interpretatie van de wensen van de buurt, zoals verzameld via de creatieve participatiecampagne. De kunstenaars met wie Arttenders samenwerkte bleven anoniem zodat iedereen zijn onpartijdige mening kon geven.

De stemming bestond uit twee delen: het oordeel van de vakjury en de stem van het publiek. De vakjury werd vertegenwoordigd door belanghebbenden uit het stadsdeel. Hierin zaten vertegenwoordigers van de gemeente Almere, de ondernemersvereniging Almere Buiten Centrum, kunstambassadeurs van Almere Flevoland en het hotel Holiday Express Almere. Voor de publieksstemming werd een inhoudelijke campagne ontworpen, om de Buitenaar uit te nodigen te stemmen op hun favoriete ontwerp.

Liquid Landschap Arttenders Almere
De Golf Arttenders Almere
Park Fructose Almere Arttenders
Image
Image

Wethouder Hilde van Garderen van Gemeente Almere en Arttenders' Faye Ellen hadden de eer om het winnende ontwerp te onthullen: Baltimore Bend!Baltimore Bend VEILIG EN INTERACTIEF MAKEN

Baltimore Bend is geïnspireerd op de kleuren, de natuur en de bestaande architectuur van Almere. Het is geen speeltuin zoals je die kent, maar een uitnodiging om te ontdekken: een speellandschap dat uitnodigt om te fantaseren, te spelen en elkaar te ontmoeten. Na de selectie van het ontwerp heeft ons ontwerpteam samen met Studio Spass hard gewerkt om het eerste schetsontwerp uit te werken tot het uiteindelijke ontwerp en daarbij trouw te blijven aan het artistieke kader.

Het ontwerp moest door het ontwerpteam in nauw overleg met verschillende afdelingen van de gemeente Almere worden afgestemd. Van zichtlijnen, veiligheidsvoorschriften, veilig spelen en interactie, technische constructie, onderhoud, waterregulering op het perceel en de fijnste detaillering: niets werd aan het toeval overgelaten.

Om de interactie van Baltimore Bend met zijn omgeving te testen, bouwde Studio Spass een miniatuurmodel van Baltimore Bend, waarin niet alleen de vorm en interactievormen, maar ook het kleurenspel met de omgeving te zien is.

Baltimore Bend by Arttenders x Studio Spass
Image

VAN ONTWERP TOT EINDproduct

In de werkplaats van Mannen van Staal In Leeuwarden is een proefopstelling gebouwd. De werknemers hebben 35 meter staal gelast, gepolijst en gecoat. Ondertussen worden ter plekke 7 palen in de grond geslagen om ervoor te zorgen dat Baltimore Bend super veilig is. Geen wind of water zal sterk genoeg zijn om Baltimore Bend neer te halen.

De stalen onderdelen worden als speciale lading van Leeuwarden naar Almere vervoerd. Op locatie wordt het in elkaar gelast. Een kindvriendelijke vloer wordt door onze partner Van Vliet onder het ontwerp in Playtop gelegd en daarna volgt… een feestelijke onthulling!

Arttenders X studio Spass baltimore bend Almere social design
ArttendersXStudioSpass_BaltimoreBend_
ArttendersXStudioSpass_BaltimoreBend_
ArttendersXStudioSpass_BaltimoreBend_

BALTIMORE BEND, EEN ICOON VOOR ALMERE BUITEN

Stedelijke vernieuwing Almere Buiten

Baltimore Bend is onderdeel van de stedelijke vernieuwing van het centrum van Almere Buiten. Hilde van Garderen, wethouder Stedelijke Vernieuwing: "Ik ben blij dat het werk nu klaar is en we het eindelijk kunnen onthullen aan de bewoners van Almere Buiten. Baltimore Bend is een mooie combinatie van park, speeltuin en kunst. Samen met lokale partners werken we hard aan de uitdaging om het centrum weer aantrekkelijk en toekomstbestendig te maken voor de bewoners, ondernemers en bezoekers. En met dit unieke ontwerp wordt het centrum zeker een stuk aantrekkelijker!"

De beurt aan de bewoner

Baltimore Bend is ontwikkeld door Arttenders in samenwerking met Jaron Korvinus en Daan Mens van Studio Spass. Samen hebben ze het traditionele concept van een speeltuin naar een hoger niveau getild. Faye Ellen, oprichter van Arttenders: "Door middel van social design zorgen we ervoor dat een kunstwerk niet alleen een lust voor het oog is, maar ook een functioneel en sociaal doel dient voor de omgeving. De wensen van de bewoners en technische eisen van de locatie zelf zijn daarom het uitgangspunt geweest van het ontwerpproces."

Image
Image

Almere Buiten als inspiratiebron

In het ontwerp is rekening gehouden met de wensen van alle leeftijdsgroepen. Jaron Korvinus van Studio Spass: "Wij voelen ons zeer bevoorrecht om voor de Gemeente Almere een kunstwerk te mogen ontwerpen dat niet alleen bijzonder is om naar te kijken, maar waar ook mee gespeeld kan worden door de bewoners. De architectuur en omgeving van Almere Buiten hebben ons geïnspireerd tot dit speelse ontwerp, waarin onze fascinatie voor vorm en interactie perfect samenkomen!"

De organische vorm met zijn uitsparingen zijn geïnspireerd op de stad Almere: haar kleurrijke en experimentele architectuur, het water van Almere en de diversiteit van de stad en haar bewoners. De blauwe kleur is dan ook een reflectie van het water en kleurstalen uit de buurt. Daarnaast is het toegepaste kunstwerk meer dan alleen een speelplek voor kinderen; het kunstwerk dient meerdere functies voor diverse doelgroepen. Voor jongeren, ouderen, gehandicapten en bezoekers van Almere Buiten fungeert het vernieuwde Baltimore Plein als ontmoetingsplek, sportlocatie en recreatief knooppunt. Baltimore Bend heeft voor ieder wat wils!

Image
Image

Door de gebogen vorm en de perforaties in de felgekleurde stalen constructie ontstaat een speelse en interessante route die uitnodigt tot het verkennen van verschillende gebieden. Het abstracte en innovatieve ontwerp stimuleert kinderen om hun fantasie en creativiteit te gebruiken om hun eigen speelomgeving te maken. De open vorm van het kunstwerk zorgt voor een goed zicht voor ouder en kind en verbindt het kunstwerk met de directe stedelijke omgeving.

En eindelijk is het zover, Baltimore Bend is een geheel en kan optimaal gebruikt worden door de bewoners van Almere Buiten. Kom je het uitproberen?

Image