Publicatie 'De (on)beperkte Stad'
- Titel
- 'DE (ON)BEPERKTE STAD'
- Onderzoek & Productie
- Arttenders & Social Snackbar
- Opdrachtgevers
- Rotterdam Onbeperkt - Gemeente Rotterdam & Programmalijn Sociale Impact - Dura Vermeer Bouw en Vastgoed
- Soort project
- Publicatie
- Locatie
- Rotterdam
Als onderdeel van ons onderzoek naar de toegankelijkheid van de openbare ruimte in Rotterdam, is er een publicatie gerealiseerd. Deze publicatie 'De (on)beperkte stad' vormt de eerste mijlpaal van ons bredere onderzoek en is bedoeld om mensen te bewust te maken van de problematiek, te inspireren en aan te zetten tot actie om gezamenlijk te werken aan een onbeperkte stad.
Aanleiding
Tijdens het bredere onderzoek stuitten we op een breed scala aan onderzoeken die eindigen in opsommingen met technische specificaties waaraan de buitenruimte moet voldoen om ‘toegankelijk’ te zijn. Maar wat we misten was een kijkje in de wereld van mensen waarvoor inclusie het verschil maakt tussen meedoen en buitengesloten worden. Tussen zelfbeschikkend of hulpbehoevend zijn. Tussen beperkt of onbeperkt deelnemen aan de samenleving. Want juist deze persoonlijke verhalen onderstrepen voor ons het waarom: de reden dat we die stap extra voor een inclusieve leefomgeving moeten doen. Als startpunt van een bredere dialoog werkten Rotterdam Onbeperkt en Dura Vermeer samen met Arttenders en Social Snackbar om juist dát gesprek te voeren en hierop te reflecteren.
Productie
Arttenders verzorgde naast het daadwerkelijke onderzoek ook de productie van deze publicatie. Voor de photoshoot werkten we samen met fotograaf Khalid Amakran, die zelf slechtziend is. Zijn unieke blik maakt de visuele invulling van dit project extra bijzonder en sluit perfect aan bij het onderwerp.
Publicatie
Vijf ervaringsdeskundigen met een motorische beperking én vijf experts deelden hun ervaring over hoe zij gebruikmaken van de buitenruimte. Het startpunt van de gesprekken was de beweegvriendelijke omgeving (sport en spel), maar bij bijna alle gesprekken ging het al snel over of überhaupt de basis op orde is. Die basis vraagt om een actieve dialoog, een stadsbrede (ruimtelijke) visie op toegankelijkheid, goed beheer van de buitenruimte en een aansluitende visie op mobiliteit als randvoorwaarden om zelfredzaam te kunnen zijn. Je kunt de gehele publicatie hier downloaden en lezen.
Lancering
Tijdens de Provada vastgoedbeurs is deze publicatie gelanceerd met een panelgesprek met Siobhan Burger en Lieuwe Conradie van Dura Vermeer, Willem Philipsen van de gemeente Rotterdam en Gwenda Gieseler van Arttenders en Social Snackbar over de verhalen en lessen die we hebben geleerd uit de interviews. Ze bespraken wat een toegankelijke openbare ruimte inhoudt en hoe we deze zo toegankelijk mogelijk kunnen maken.
Credits
Met de creatieve medewerking van:
Tekst: Tara Lewis en Anneke Kortleve
Fotografie: Khalid Amakran via Flowerdales Agency
Foto cover: Paul van Wijngaarden
Vormgeving: ST-DUO
Deze publicatie is tot stand gekomen dankzij de persoonlijke verhalen van:
Astrid Waalder
Chery Salinas
Fedde Edens & Annemiek Edens-Viergever
Mevrouw Stittelaar van Brenkelen
Misja Immink
Rita van Driel
Sana Ebrahimin
Sonja Cordemans
Suzanne van Ginneken
Willem Philipsen