Turntable
EEN INTERACTIEF BAKEN VOOR ROTTERAM AHOY

 • Titel
  • Turntable (2021)
 • ontwerp
  • Arttenders x Jonas Vorwerk
 • Klant
  • Rotterdam Ahoy
 • In samenwerking met
  • Jonas Vorwerk, Van Besouw Metaal, Polyproducts, Van Vliet Buitenprojecten
 • Locatie
  • Ahoyplein, Rotterdam
 • fotografie
  • Joep & Set Vexy

Ter ere van het 50-jarig bestaan van Rotterdam Ahoy creëerden Arttenders en Jonas Vorwerk Turntable: een muzikaal cadeau aan de stad. De interactieve installatie is een gloednieuw baken voor Ahoy dat dient als verzamelpunt tijdens evenementen, maar heeft ook daarbuiten een natuurlijke aantrekkingskracht die uitnodigt tot fysieke interactie. Turntable, geïnspireerd op een traditionele platenspeler, is een bewegende auditieve installatie die op een speelse en intuïtieve manier door zijn publiek wordt aangestuurd.

Image

bruisend Hart van Zuid

Hart van Zuid werkt hard aan een bruisend stadscentrum voor Rotterdam Zuid; een aantrekkelijke plek voor bewoners, passanten en bezoekers uit binnen- en buitenland. De gebiedsontwikkeling rond het OV-knooppunt Zuidplein - met een uitnodigende buitenruimte, gloednieuw zwembad en veelzijdig kunstgebouw - draagt bij aan de leefbaarheid van het stadsdeel.

Ook het Ahoy-plein wordt volledig heringericht. Zo is Rotterdam Ahoy al uitgebreid met een congrescentrum en RTM-podium en krijgt het plein een bioscoop, hotel en diverse horecavoorzieningen. Kortom, een multifunctionele plek vol entertainment en recreatiemogelijkheden voor alle leeftijden, die Hart van Zuid terecht tot de nieuwe hotspot van Rotterdam maakt.


ONS PLEIN KRIJGT BINNENKORT EEN ANDERE, INTIEMERE SFEER MET DE KOMST VAN EEN HOTEL EN EEN BIOSCOOP. VOOR NU MAKEN WE MET DIT KUNSTWERK AL EEN HARTELIJK GEBAAR NAAR BEZOEKERS EN OMWONENDEN. IEDEREEN IS BIJ ONS WELKOM EN IN DE GROTE EN KLEINE DINGEN PROBEREN WE BEZOEKERS MOOIE ERVARINGEN EN BLIJVENDE HERINNERINGEN MEE TE GEVEN.

Jolanda Jansen
directeur Rotterdam Ahoy

punt op het Ahoy-plein

Het Ahoy-plein blijft bovenal een evenementenlocatie. Rotterdam Ahoy heeft Arttenders gevraagd een opvallend baken voor dit plein te ontwerpen voor haar 50-jarig bestaan. Een opvallende etalage die dient als herkenbare ontmoetingsplek voor bezoekers. In nauwe samenwerking met Rotterdam Ahoy heeft Arttenders buiten de bestaande kaders de mogelijkheden verkend om het maximale uit de vraag te halen. Zo is de ontwerpvraag concreter geformuleerd [ontwerp, ruimtelijke, technische en praktische specificaties] en is er een interactieve laag aan de opdracht toegevoegd.

Image

Artistieke samenwerking

Voor de artistieke benadering in ons ontwerpteam heeft Arttenders een lijst opgesteld met diverse geschikte kunstenaars; elk met een uitgesproken artistieke signatuur. Rotterdam Ahoy heeft haar voorkeur uitgesproken voor twee kunstenaars: Jonas Vorwerk en Tim Boin (Sober Industries). Vervolgens zijn twee conceptteams samengesteld, bestaande uit een samenwerking tussen Arttenders en een kunstenaar. Beide conceptteams hebben via 'research through design' op een andere, creatieve manier een antwoord geformuleerd op hetzelfde vraagstuk. Het architectenbureau achter Rotterdam Ahoy, Kraaienvanger Architecten, was betrokken bij de beslissing van het uiteindelijke ontwerp. Zo kon worden gegarandeerd dat het ontwerp paste bij de omgeving. Rotterdam Ahoy en David Hess van Kraaienvanger Architecten kozen samen hun favoriete ontwerp.Social Design ontmoet kunst

Image

Turntable is een installatie van Arttenders en Jonas Vorwerk die bezoekers op een speelse, intuïtieve en toegankelijke manier uitnodigt om de installatie tot leven te laten komen - zoals kenmerkend is voor Jonas' oeuvre.

Turntable is de blikvanger van het Ahoy-plein; kenmerkend als ontmoetingsplek voor bezoekers van de Ahoy-evenementlocatie. Wanneer het 's avonds verlicht is, wordt het Hart van Zuid letterlijk en figuurlijk op de kaart gezet.

Het publiek merkt al snel dat Turntable geen statisch object is, maar een ervaring van formaat. Het kunstwerk prikkelt de zintuigen en nodigt uit tot interactie. De lichtgevende draaitafel kan door het publiek worden bediend als een oversized platenspeler en start een muzikale reis. Een excentriek, stedelijk podium dat zich verbindt met zijn omgeving; het publiek is haar muzikant.

Rotterdam Ahoy is al 50 jaar een icoon voor Rotterdam Zuid. De it-locatie voor muziek en sport en andere memorabele evenementen. Turntable vertaalt deze iconische waarde naar de buitenruimte en ontsluit de ervaring van op maat gemaakte audio, entertainment en intermenselijke interactie in een speels object van Arttenders en Jonas Vorwerk.

Technologie + speelplaats

Turntable is een bewegende auditieve installatie die op een speelse, intuïtieve manier wordt aangestuurd. Geïnspireerd door de traditionele 'Hollandse Schijf' en de traditionele platenspeler, speelt Turntable audio af en licht op zodra de schijf in beweging wordt gezet. De beweging ontstaat door erop te lopen. Dankzij slimme sensor- en softwaretechnieken versnelt de audio naarmate de schijf sneller beweegt. Wanneer hij stopt, stopt ook de audio. Kun je je voorstellen wat er gebeurt als de schijf in de tegenovergestelde richting draait? Gegarandeerd plezier!

Het speelse karakter van het ontwerp maakt het een speelplaats en kunstwerk in één. Bij de technische ontwikkeling werd niet alleen rekening gehouden met techniek en esthetiek, maar ook met het feit dat het moest voldoen aan alle voorschriften op het gebied van speelveiligheid. Samen met het team van technische experts werd het concept uitgewerkt tot een spectaculair eindontwerp.ImageImage

Image

De bouw vond in het geheim plaats, om het cadeau van Rotterdam Ahoy tijdens het 50-jarig bestaan feestelijk te onthullen. Arttenders verzorgde de gehele realisatie van A-Z en ontzorgde zo haar opdrachtgever tot het moment van lancering.

Koning Willem-Alexander had de eer om dit muzikale cadeau aan de stad te onthullen.

Image

Meet me there!

Turntable is een typisch geval van social design, waarbij ontworpen wordt met het oog op de samenleving. Geen kunst voor de kunst, maar kunst met een menselijke maat. Turntable is een kunstwerk dat het midden houdt tussen speeltoestel, interactieve installatie en landmark. Eindelijk een kunstwerk dat je kunt aanraken, voor jong en oud. Wanneer kom jij langs om buiten te draaien en te scratchen?!


Image