Corriette Schoenaerts, Siobhan Burger, Caroline Pietermaat en Audrey Janssen in de nieuwe stoelen van Jeugdtheater Hofplein.

PRESS RELEASE (Dutch)
Nieuwe stoelen voor Jeugdtheater Hofplein

internPress

Corriette Schoenaerts, Siobhan Burger, Caroline Pietermaat en Audrey Janssen in de nieuwe stoelen van Jeugdtheater Hofplein.

Corriette Schoenaerts, Siobhan Burger, Caroline Pietermaat en Audrey Janssen in de nieuwe stoelen van Jeugdtheater Hofplein.

Jeugdtheater Hofplein en Arttenders onthullen bijzondere stoelen: nieuwe aankleding Hofpleintheater wordt spectaculaire beleving.

Read about Jeugdtheater Hofplein in English.

Op 5 november 2020 viert Jeugdtheater Hofplein haar 35ste verjaardag. Ter ere van dit jubileum had het theater maar één wens: nieuwe stoelen en vloerbedekking in de grote zaal, zodat het nog heel lang naar hartenlust kinderen, jongeren en hun families kan ontvangen. Aankomend weekend nemen de eerste bezoekers al plaats op de gloednieuwe stoelen, ontworpen door een samenwerking tussen Arttenders en Corriette Schoenaerts. Bovendien is deze verjaardagswens het begin van een grotere transformatie van het interieur!

De jubileumviering wordt, door de beperkende regels rondom corona, een stuk soberder dan gedacht, maar de renovatie van het interieur is in volle gang. Jeugdtheater Hofplein en creatief bureau Arttenders hebben de handen in elkaar geslagen om de broodnodige vernieuwing van de stoelen aan te grijpen als middel om de visie en missie van het jeugdtheater visueel kracht bij te zetten. Nu de zaal voor het eerst extern publiek zal ontvangen, toont directeur Caroline Pietermaat met gepaste trots de nieuwe stoelen. Een eerste stap in de transformatie, want ook het tapijt en de foyer ondergaan de komende tijd een ware gedaanteverwisseling.

Verbeeld, verrijk en verwonder

Jeugdtheater Hofplein kijkt met veel trots terug op het verleden én ziet reikhalzend uit naar de toekomst: een toekomst met ambitie. Met een innemend totaalkunstwerk dat Arttenders in samenwerking met de Rotterdamse kunstenaar Corriette Schoenaerts heeft ontwikkeld, speelt het in op de hedendaagse belevingswereld van de jonge doelgroep en wil het ook huurders verwonderen en inspireren.

“Juist het Jeugdtheater is een plek die tot de verbeelding spreekt en waar alles anders mag zijn. De theaterbeleving begint in het nieuwe ontwerp al vanaf de eerste stap in het theater. Het nieuwe ontwerp neemt de uitdrukking ‘to sweep someone off their feet’ letterlijk en katapulteert bezoekers regelrecht het luchtruim in.” Aldus Siobhan Burger en Faye Ellen, oprichters van Arttenders.

Het belooft een verrassende beleving te worden. Het ontwerp laat bezoekers haast letterlijk zweven door het gebouw en stimuleert kinderen om nieuwsgierig te zijn, grenzen te verleggen en bovenal plezier te beleven. Tegelijk is het een visueel schouwspel dat aansluit bij de glas-in-beton-wand in de gevel van het theater, het monumentale kunstwerk van Karel Appel.

Want om dit werk van Karel Appel én de bontgekleurde stoelen in de zaal staat Jeugdtheater Hofplein al decennialang bekend.  Na jarenlange trouwe dienst waren de stoelen echter nodig aan vervanging toe. En daar was budget voor nodig.

Adopteer een stoel

Daarom lanceerde het jeugdtheater een aantal maanden geleden de oproep om één of meerdere stoelen te adopteren en zo bij te dragen aan de renovatie. Een oproep waarop met veel warmte en enthousiasme werd gereageerd door Hofpleiners, oud-Hofpleiners, vaste bezoekers, fondsen en bedrijven. Er werd zelfs spaargeld verzameld door de casts van meerdere producties, zodat ook zij zich eigenaar kunnen noemen van een stoel. Kortom, een knap staaltje crowdfunding. ‘We willen alle donateurs dan ook ontzettend bedanken voor hun steun,’ zegt Caroline Pietermaat uit naam van alle Hofpleiners.